LIKA Pedagogisk Utveckling AB placerar samt följer upp barn och ungdomar i familjehem, ger stöd åt utsatta familjer och arbetar för en bättre integration av bland annat ensamkommande flyktingbarn.
Lisa Nicoleen Hutchinson, LIKA:s grundare, arbetar tillsammans med sina medarbetare efter den egenutvecklade LIKA-modellen, som kort kan förklaras som ett arbetssätt som utgår från ett holistiskt perspektiv med inspiration, humanism och vetenskap som ledord.
LIKA-modellen grundar sig i ett missnöje över hur det svenska samhället tar hand om och introducerar flyktingbarn. Lisa arbetade i flera år för att hitta ett sätt som kunde bidra till en bättre fungerande integration, och deras ansträngningar resulterade i LIKA som startades 2011.
– Vi vill visa hur en mänsklig, empatisk och forskningsbaserad metod både kan bidra till förbättrad integration och ett bättre samhälle, utan att för den sakens skull kosta mycket pengar, säger Lisa, som själv är jurist, kriminolog och rättspsykolog i grunden.
Under hela sitt yrkesliv har hon varit intresserad av sociala normer samt hur människor kan navigera och styra över sina egna liv. Hon har även arbetat flera år med verksamhetsutveckling i utvecklingsländer.
– När jag arbetade i Afrika förstod jag hur viktigt det är för integrationen att man förklarar de osynliga och i många fall omedvetna normer som styr det sociala samspelet i en kultur, säger Lisa.
LIKA-modellen bygger på ett lösningsinriktat synsätt där man i sitt behandlande arbete använder sig av bland annat KBT och motiverande samtal. Varje familjehem har dedikerade familjekonsulter som arbetar i nära relation med familjen och det placerade barnet.
– Våra konsulter, som har kompetens inom bland annat traumabehandling, neuropsykiatri och utvecklingspsykologi, har god kunskap om hela placeringen och fungerar bland annat som länkar mellan familj och socialtjänst och andra myndigheter, säger Lisa och utvecklar:
– En av våra styrkor är att alla konsulenter delar vår värdegrund och vision. Vi tror allihop att kombinationen vetenskap och humanism skapar harmoni, säger Lisa.
Något hon anser vara avgörande för den stabilitet som man hela tiden eftersträvar och som är en av förutsättningarna för ett lyckat integrationsarbete.
– Det är en väldigt stor utmaning för en familj att välkomna en ung människa i kris och med svåra upplevelser i bagaget. Därför är stödet från våra familjehemskonsulenter oerhört viktigt, säger Lisa med eftertryck.
Allt arbete syftar ytterst till att hjälpa unga människor att växa och etablera sig i samhället.
LIKA strävar efter att vara ett stöd för barnen och ungdomarna genom hela integrationsprocessen och fram till att de etablerar sig på arbetsmarknaden.
– Vi lär inte bara ut vad som behöver göras utan lägger stor vikt hur det ska göras och varför, säger Lisa och tillägger:
– Sedan är vi just i färd med att ta fram digitala användarvänliga verktyg som appar som gör det möjligt att bland annat bryta ner LIKA-modellen i mindre delar för att den ska komma fler till gagn. Det är trots allt ett utbildnings- och behandlingsverktyg som kan användas på många fler områden.