Hundra tusen skogsplantor om dagen
Att hitta bra personal som är motiverad och tycker om att jobba fysiskt och utomhus i alla väder är inte det lättaste. Dala Kvalitetsskog AB har 97 procent godkänt av skogsbolag som har utvärderat deras skogsplanteringar.
– Det är en bra siffra då 100 procent i stort sett är omöjligt att uppnå. Vi har ett bra rykte och får ständigt nya kunder utan att behöva annonsera, det hör ihop med vår kompetenta och engagerade personal, menar Fredrik Gundhe, som driver Dala Kvalitetsskog AB.
Han har varit i branschen i hela sitt yrkesverksamma liv. Intresset kommer från hans morfar som arbetade som skogsvaktare, något som gjorde att valet att gå naturbruksgymnasiet i Älvdalen var givet. Med början i ett UF-företag startade han eget direkt efter studenten.
– Jag visste redan innan jag slutade gymnasiet att jag ville starta eget och tog tag i det direkt. Jag började med att arbeta ensam med plantering och röjning och efter ett tag köpte jag en skogsmaskin och anställde en kompis. Sedan dess har det vuxit, berättar Fredrik, som nu har arbetat i skogsbranschen i 18 år.
I dag har han 65 anställda under högsäsongen som i och med specialiseringen plantering sätter drygt 100 000 plantor om dagen i skogar runt om i Mellansverige, samt sysslar med röjning. Ändå menar Fredrik att det är svårt att hitta bra personal då många efter en period i arbetet tappar motivationen när det regnar, är värmebölja eller kommer bitande knott.
– Det är även viktigt att vara i fysisk god form för att kunna arbeta med det här, många träningsvana personer fastnar för yrket. Min fru Rian är thailändska och jobbar också i företaget. Tack vare hennes kontakter kommer merparten av våra anställda från Thailand. De har jobbat på åkrarna sedan de var i tioårsåldern och tycker att det här arbetet är en barnlek, säger Fredrik som själv stormtrivs med sitt yrke.
Men han har även sett hur branschen blivit allt tuffare under de år han arbetat.
– Skogen är en av landets grundbultar. På senare år har konkurrensen hårdnat och några entreprenörer har blivit större. Därmed har en stor del enmansfirmor försvunnit och priserna har pressats.
Kunderna är främst stora skogsbolag och det är de som ger störst uppdrag. Men även en liten del privata skogsägare hör av sig och behöver hjälp med sina marker. Jobbet går i första hand ut på att på platser där skog har avverkats plantera nya träd. Det mesta arbetet sker under senvåren och hösten.
– Vi brukar köra i gång i april, sedan är det paus under juli innan vi sätter igång med höstplanteringen i augusti. Då kan vi arbeta fram tills snön kommer. Sedan är det bara att vänta på att den ska försvinna innan vi kan sätta igång igen, förklarar Fredrik.
2014-09-26
Dela artikel