I slutet av 1800-talet var äventyraren August André besatt av tanken att ta sig till Nordpolen med en luftballong. Han gjorde många provflygningar och i en av dem skedde en nödlandning strax utanför Vara. Några år senare, 1903, öppnade två systrar ett konditori och döpte det till Nordpolen för att hedra hans minne.
På konditoriet bakas allt från bröd och bullar till småkakor och praliner. På företaget jobbar så många som 43 anställda och allt som tillverkas säljs också på plats.
– Vi vill att det vi tillverkar ska finnas bara här hos oss, säger Per Larsson som tillsammans med sina systrar Tina och Elin driver konditoriet.
På konditoriet finns en genuin känsla för bakning. Här är man alltid mån om att skapa det perfekta bakverket eller brödet. Men inne på konditoriet råder också en härlig stämning, som gör att människor gärna bekantar sig med varandra.
– Det sker en viss dynamik när ett konditori är fullsatt och vi strävar alltid efter att coacha kunderna till varandra. Ibland ser vi att de byter telefonnummer med varandra och det gör oss glada. Jag tror samhället mår bra av sådana här möten.
Så långt det går använder de sig av lokala råvaror. Mjölet kommer från en kvarn intill och man kan se hur säden växer på fälten utanför. Honungen tar de från biodlare i närheten.
– Det har alltid varit självklart att använda oss av närproducerat.
Per och hans systrar är i princip uppväxta på konditoriet som deras pappa tog över och drev under många år tillsammans med syskonens mamma. Syskonens pappa som började på konditoriet redan som 20-åring hade redan kunskap om branschen, då hans mamma startade Sveas Hembageri utanför Vara för att som ensamstående fru kunna försörja sina barn.
Förr i tiden var det vanligt med festvåningar på konditorier och idag har de en våning som de kallar för Svea som de hyr ut för företagsmöten, minnesstunder, dop, bröllop och bussar med turister.
På konditoriet finns också en unik känsla för service. Här har man bordsservering och till kaffet får alla gäster ett glas vatten, precis som förr.
– Vi brinner inte bara för att göra goda bakverk, utan även mötet med människor. Våra servitriser pratar ofta och gärna med gästerna.
Nordpolen har gott om gäster och det är inte sällan som det är kö fram till disken. Konditoriet har även fått en utmärkelse i White Guide 2016. Medan många hävdar att konditoribranschen är tuff och många får stänga, ökar gästerna på Nordpolen, vilket resulterade i att de under 2018 öppnade ett renodlat bageri som ligger vägg i vägg med konditoriet. Ifrån stenugnsbageriet kan gästerna handla nybakat bröd från klockan sex på morgonen, fem dagar i veckan. Härifrån kan de också köpa med sig sallader eller en frukostpåse.
Per har under många år ägnat sig åt att baka och brinner minst sagt för det.
– Jag älskar det här och tycker om miljön i bageriet. Det finns också en speciell sammanhållning här. Vi brukar kalla oss för Nordpolen-familjen.