Mycket har hänt för glutenintoleranta
De senaste åren har glutenintolerans seglat upp i gemene mans medvetande. Allt fler vet att många kan påverkas av intag av gluten i sin kost. Samtidigt finns det mycket kvar att uträtta. Utbudet av glutenfria produkter blir bättre för varje dag, men är mycket dyra. Dessutom är det få som vet vad det verkligen innebär att vara intolerant. Hos Celiakiföreningen arbetar man i optimistisk anda för att sprida kunskapen och föra de glutenintolerantas talan.
Det har hänt en hel del sedan Iréne Jonson blev ordförande för Celiakiföreningen i Stockholms län 1991. Två år tidigare hade hon själv fått sin diagnos.
– Det var resultatet av en lång resa där jag på bara två år hade gått ner 16 kilo i vikt och hade väldigt dåliga värden. Inom läkarkåren hade man ingen vidare bra koll på vad glutenintolerans var för något. I dag är situationen tack och lov en helt annan. Men det är fortfarande svårt för många vuxna att få en diagnos. Det finns statistik som visar att det tar i medeltal nio år.
Symptomen som kommer av att kroppen inte kan tillgodogöra sig näringsämnen på grund av glutenintolerans är ofta diffusa. Trötthet, viktnedgång och dålig mage är några exempel. Inte sällan medicineras patienter för helt andra åkommor.
– Det gäller att man står på sig, säger Iréne Jonson. Genom att göra gastroskopi och biopsi får man en säker diagnos. Sedan mår man så mycket bättre bara genom att lägga om sin kost. Det som är positivt med glutenintolerans är att de allra flesta inte behöver några vitamintillskott eller liknande. Det räcker med att äta rätt.
Att vara medlem i Celiakiföreningen ger många fördelar. Man väljer själv hur mycket man vill engagera sig, från att gå på gemensamma träffar och aktiviteter till att bara ta del av information i föreningens tidning. Den 5 och 6 december bjuder föreningen för nittonde gången exempelvis in till mässan ”Mat för livet” för de som inte tål gluten, laktos, mjölk eller soja på Kistamässan.
– Då är alla som vill varmt välkomna. Vi vill föra glutenintolerantas talan och skapa ännu bättre förutsättningar för oss. Där har Sverige fortfarande en bit kvar att gå!
2014-09-12
Dela artikel