På Caféet i Tyresta har man verkligen lyckats skapa en härlig och genuin känsla. Här har man hittat den perfekta mixen av rustik charm, natursköna vyer och fantastiska maträtter och bakverk.
Lokalen består av en gammal lada som ligger belägen i en vacker nationalpark. Här finns också en uteservering i lä med eftermiddagssol. Som gäst kan man här välja bland 45 olika sorts småkakor och massor av andra, läckra bakverk.
Caféet har gamla anor då det startade redan 1950 och har sedan 1970 drivits i den form som det drivs idag. För sju år sedan fick Lena Nielsen, som idag driver caféet, chansen att ta över verksamheten. Under åren har hon renoverat lokalen och idag råder en speciell känsla, på såväl in- som utsida.
– Jag vill att gästerna ska känna samma sak som när Tommy och Annika klev in i godisbutiken i filmerna om Pippi Långstrump. När jag får höra ett "wow" från gästerna och de har svårt att välja bland alla godsaker, som på helgerna uppgår till 40-50 olika sorter av småkakor och bakverk, då har jag lyckats, säger Lena.
På Caféet i Tyresta bakar de väldigt mycket, i små korta serier, för att alltid ha färska bakverk till sina gäster.
Caféet i Tyresta har inte bara ett stort utbud av läckra bakverk, utan också en bred matmeny där det finns något för alla. Här finns ett stort utbud av veganska rätter men även mat för många allergiker, då mycket av det som lagas och bakas både är gluten- och laktosfritt.
– Vårt mål är att alla ska kunna gå härifrån mätta och glada.
Lena är en riktig eldsjäl som tycker om att testa olika saker och ger även sina anställda en stor, kreativ frihet och uppmuntrar dem att testa olika idéer som de har.
Personalen består av människor som är utbildade inom mat och bakverk, som framförallt brinner för att baka och laga mat.
– Personalen är en viktigt del av caféet och jag är lyckligt lottad över att ha så duktiga medarbetare. Vi har väldigt roligt tillsammans och det är många unga som får chansen att inleda sin yrkeskarriär här.
Trots att Lena gillar förnyelse och gärna ser att verksamheten utvecklas, är hon noga med att behålla den genuina känslan som råder i verksamheten.
– Vi befinner oss i en skog och våra gäster är ofta friluftsmänniskor. Därför vill vi hålla den linjen i vår mat och våra bakverk.
Till caféet kommer många stamgäster, som Lena har byggt en fin relation med under åren.
– Jag får ofta fina och värmande kommentarer om maten och bakverken som erbjuds och det är inte sällan som gästerna har svårt att välja bland allt som erbjuds, avslutar Lena.